12.2.2014

Sushi

Ompas siitä aikaa kun tuli viimeksi kirjoiteltua että huhhuh. Nyt kuitenkin tässä tämmöinen avautuminen minulle rakkaasta aiheesta, joka on ollut kehitteillä jo jonkin aikaa.

Teininä minulla oli äärimmäinen japani-vaihe, jolloin katsoin paljon animea (japanilaista animaatiota) ja luin mangaa (japanilaista sarjakuvaa). Kuuntelin japanilaista musiikkia, lähinnä j-rock genreä ja vaatetustyylini otti kyseisestä musiikista tuolloin myös hieman vaikutteita. Aloin opiskella japanin kieltä ja tutustuin ystävieni kanssa japanilaiseen ruokaan. Nykyään j-rock ja sen vaikutteet kuten raskas meikki on jäänyt pois. Mangaa ja animea seuraan vain aniharvoin, mutta japanin kieli on yhä sydämessäni ja pyrin hallitsemaan sen tulevaisuudessa. Kaikesta edellä mainitusta kuitenkin vahvimpana elämääni on jäänyt japanilainen ruokakulttuuri ja eritoten sushi.

"Sushi tarkoittaa etikalla maustettuun riisiin perustuvia ruokalajeja."

Vastoin mitä monet luulevat, sushi EI OLE raakaa kalaa. Tämä yleistys ja "kammo" sushia kohtaan saa minut monesti hyvinkin kiihtyneeseen mielentilaan. Sushin ydin on riisi, joka on maustettu viinietikalla ja yllä oleva sitaatti kertoo yksinkertaisesti mistä on kyse. Kyse ei ole raakaan kalaan perustuvista ruokalajeista. Nyt kun olen saanut tämän asian pois sydämeni päältä voimme jatkaa siihen miten minä hullaannuin tähän ruokalajiin.

Ensimmäisen sushi kokemukseni koin nuorempana vanhassa Marusekissa (palaan vielä tähän mahtavaan ravintolaan myöhemmin.) Tilasin annoksen, joka sisälsi erilaisia makisusheja (merilevään käärittyjä). Voi kuinka yhä muistan ensimmäisen suupalan ja kuinka se sai varpaani pyörimään toisin kuin mikään muu maku tässä maailmassa. Muistan myös kuinka söin annoksen ohessa tulleista inkiväärilastuista yhden. Myöhemmin sain tietää, ettei niitä kuulu syödä, vaan niillä puhdistetaan kieli ja makuaistit eri sushien välissä. Ihmekös ettei se ollut kovin hyvää! Yhä tänä päivänä annoksen ensimmäinen sushi saa aina varpaat pyörimään mukavasti.

Vuosien saatossa olen pohtinut eri asioita ja syitä miksi juuri sushi on minulle niin upea makuelämys kerrasta toiseen. Pohdinnoissani olen päätynyt mm. siihen, että nautin ruuasta, joka on huoneenlämpöistä. Kylmien salaattien tai kuumien keittojen syöminen ei ole minulle läheskään yhtä mukavaa. Onneksen sushi tarjoillaan pääasiassa huoneenlämpöisenä. Olen myös suuri merenelävien rakastaja ja niitä käytetään susheissa kuitenkin reilusti ainakin jos minä olen tilaamassa ruokaa! Pelkästään riisi susheissa on maustettu jo niin upeasti, että sitä söisi pelkästään. Kaikki maut ovat puhtaita, raikkaita ja niiden jälkeen jää aina todella hyvä olo koko kroppaan. Toisin on kun syö rasvaisen pitsan niin silloin on olo kyllä kaukana raikkaasta!

Tietenkin rakkaan ruuan parissa herää ajatus sen itse valmistamisesta. Sushin suhteen itse tekeminen tulee HUOMATTAVASTI edullisemmaksi. En oikein muista aivan koska ensimmäisen kerran tein sushia itse. Tuolloin lähistöllä oli vielä Siam-House niminen pulju, joka on nyttemmin muuttanut Tampereelle. Sieltä sai edullisesti kaiken sushin tekemiseen ja kyllä sitä muutamaan otteeseen on tullut tehtyä. Se vaan ei luonnistu itseltä yhtä hyvin, että maut olisivat juuri kohdillaan. Täytynee käydä kurssilla tulevaisuudessa. Osaksi syy, miksi omat sushit eivät maistu on myös se, kun sairastuin kovaan kuumeeseen kerran sushia tehdessäni. Sen jälkeen ei ole oma-tekemä maistunut.

Kokemukseni sushia tarjoilevista ravintoloista Tampereella.

Maruseki
5/5
Täällä ruokailu ei ole edullista (lounas kohtuuhintainen). Olen kuitenkin kaiken kokemani jälkeen ehdottomasti sitä mieltä, että laadusta kannattaa maksaa. Vuosien saatossa ravintola on muuttanut sijaintinsa kerran, menuaan useasti ja palveluun on tullut mukaan sushibuffet. Laatu on ollut hieman laskussa, mutta voittaa silti muut paikat toistaiseksi. Mikäli annosten laadun vaihtelu jatkaa vaihteluaan samalla tahdilla, putoaa Marusekin arvosana omilla listoillani.

Hanabi
4/5
Hanabi on entinen "pienois Maruseki", jolla oli tarjota yksi asia yli muiden. Ramen. Kulhoruoka, jota monet ovat jääneet ikävöimään ja toivoneet sen vielä palaavan Marusekin menuun. Kerkesin asioida Hanabissa muutaman kerran ja valittamisen aihetta ei ollut liioin. Sushit olivat varpaita pyörittäviä, vaikka tasossa jäivätkin juuri ja juuri hieman Marusekin alle. Pettymyksen aihe ja se miksi Hanabi ei saanut täysiä pisteitä, oli heidän tarjoilemansa miso keitto. Lyhykäisyydessään kiehuvaa vettä, jossa lillui öljyä.

Skål Bar
5/5
Täällä sushia sai tiettyinä viikonpäivinä, tosin en tiedä saako enää. Paikka sijaitsee siis Koskikeskuksessa, eikä ole päätoimenaan sushiravintola. Kerran täällä syömäni sushit olivat mahtavia! Mikäli oikein ymmärsin niitä oli tekemässä Marusekin silloinen keittiömestari. Hinnat olivat kohtuullisia ja kokemus oli positiivinen.

Norimaru
4/5
Norimaru sijaitsee Tampereella Kauppahallissa. Pieni ja hyvinkin autenttisen oloinen koppi tarjoilee oikein maittavaa sushia nopeasti. Itse ruokailutilan koen itse hieman ahtaaksi ja kertakäyttöiset puiset syömäpuikot eivät juuri vaikuta. Loppupeleissä kyse on kuitenkin ruuasta ja siitä miltä se maistuu. Hinnat ovat kohdallaan ja annos tehdään heti tiskin takana, nopeasti. Oikeastaan oikein mukava lounaspaikka, jossa asioin suhteellisen säännöllisesti.

Watami Sushi
2/5
Koin ensimmäiset kauhun hetkeni sushin parissa tässä putiikissa. Kahdesti olen tänne eksynyt, molemmilla kerroilla pettymyksen kera. Susheissa oli käytetty liikaa riisiä, joka oli liisterimäistä ja mautonta. Lounaalla noutopöydästä susheja söi kyllä mahansa täytteeksi. Hintakaan ei päätä huomannut, mutta se valitettavasti heijastui täällä ruuan laatuun merkittävästi. En tule asioimaan jatkossa, paitsi jos muut sushipaikat on tulessa tms.

Seuraavaksi olen menossa testaamaan Sakura No Watami Sushi nimistä ravintolaa Kuninkaankadulla. Lieneekö omistaja sama kuin Watami Sushin? Toivottavasti ei! Tarjolla on kuitenkin sushi+lämmin ruoka lounas, joten täytyy käydä kokeilemaan. Ihan ok hintatasokin näytti olevan ikkunasta tiirraillessa.

Mutta kas näin! Jos ei keksi minulle lahjaa tai haluaa muuten yllättää minut niin varma valinta on SUSHI. Maruseki eritoten ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti