Nova


  • Tigrisbundas Egotuz "Nova"
  • Unkarinvinttikoira, narttu
  • s. 5.4.2012 Unkarissa
  • Saapui meille 3.9.2012
  • Sijoituksessa, omistuksessa.

  • Vieheinto kohdillaan.
  • Todella rauhallinen sielu.
  • Vähän huono syömään joskus.
  • Kärsii yksin ollessaan eroahdistuksesta.

Avomieheni kanssa olimme sopineet ettei koiraa hankittaisi vielä pariin vuoteen. Yllättäen saimme puhelun, jossa meille tarjottiin sijoitukseen unkarinvinttikoiraa. En ollut rodusta aiemmin kuullutkaan. Vinttikoiriinkaan en ollut tuolloin perehtynyt tai sellaista itselleni halunnut. Ehkä hieman hätiköidysti ja harkitsemattomasti päätimme kuitenkin ottaa tarjouksen vastaan. Tutuistumme sijoittajaan ja ystävystyimme. Lopulta kotiimme saapui 5kk ikäinen unkarinvinttikoira suoraan Unkarista. Sijoitussopimuksessa on sovittu kahdesta pentueesta, ja Nova siirtyi välittömästi meidän omistukseemme.

Kun Nova saapui meille, luulimme saavamme vielä hyvinkin pentumaisen koiran kotiimme. Vastassa oli kuitenkin hyvin rauhallinen koira, joka ei turhaan hötkyillyt. Aluksi ongelmana oli, että lähes täysin sisäsiisti Nova virtsasi oman petinsä lähes päivittäin. Tämän tavan pohdittiin juontavan Unkarin oloihin, joista valitettavasti meillä ei ole parempaa tietoa. Tapa kuitenkin karsiutui ajallaan pois. Samalla saimme huomata, että Nova kärsi todella vakavasta eroahdistuksesta. Ihmekös tuo kun elänyt koko elämänsä muiden ihmisten ja koirien ympäröimänä ja muuttanut ainoaksi koiraksi meille. Harjoittelimme pitkään ja hartaasti rentoutumista, vastaehdollistimme Novaa ja yritimme opettaa olemaan yksin. Jatkuvasta harjoittelusta huolimatta tulos oli vain muutamia minuutteja, ennen kuin ahdistus iski. Yhdessä vaiheessa päätimme kokeilla ystäväni kanssa, jospa hänen koiriensa kanssa Nova pystyisi jäämään kotiin ilman ihmistä. Tulos oli mykistävä, kun yksin jäädessään panikoiva koira oli kaverikoirien kanssa tunnin rauhassa. Tästä lähti ajatus ottaa toinen koira, vaikka Novalla oli ikää vasta vuosi.

Nova pääasiassa lepäilee kotona rauhassa sen enempää riehumatta tai leikkimättä, nukkuen ja uneksien jäniksistä. Ulkoilu toteutetaan vapaana metsässä, pyöräillen ja tavanomaisilla remmilenkeillä. Muutaman kerran on Nova päässyt ajamaan oikeaa jänistä pellolla ja säästynyt onneksi haavereilta. Ruokapuolella taas syödään raakaruokaa. Harrastuspuolella Nova käy aktiivisesti vinttikoiraradalla. Myös muutamassa näyttelyssä ollaan käyty, tosin Nova on kesäisin aika karvaton niin taitaa jäädä jatkossa näyttelyt talvelle. Myös agilityn saloihin ollaan tutustuttu, sekä sopivat vetovaljaat kaapissa eli harrastetaan todella monipuolisesti.

Kaupin vinttikoirarata, Tampere. 480m 35.39s
Tuloksia

NUO-H Jyväskylä 16.11.2013 Tuomari: Attila Czegledi, Unkari
JUN-ERI JUK2 Honkajoki 7.7.2013 Tuomari: Steinbock Janiki, Israel
JUN-ERI JUK4 Orivesi 9.6.2013 Tuomari: Pirjo Aaltonen