16.7.2013

Taiteilija ja nörtti kehittyy

Ensimmäisiä piirroksiani photarilla.

Tämä kirjoitus sai alkusysäyksen hiljattain hiirinäyttelyssä, kun jouduin useampaan otteeseen auttamaan tietotekniikan kanssa. Joku ohimennessä sanoi minua nörtiksi! Pisti pohtimaan oikein toden teolla kuinka paljon minulla onkaan osaamista tietokoneiden jne. parissa. Tässä siis mietelmä aiheesta.

 Ensikosketukseni tietokoneisiin ja sen sisällä myllertäviin ohjelmiin sain jo nuorena. Tuolloin mielenkiintona oli pääasiassa eri tietokonepelien pelaaminen ja netissä surffailu, Sims ja Habbohotel oli tuolloin pop. Vasta kun meille tuli oma tietokone, aloin päästä syvemmälle. Kyseinen tietokone oli äitini vanha työkone, Applen eMac ja luoja mikähän käyttöjärjestelmä siinä olisi ollut, 10.3. Panther? Siihen oli asennettuna. Adoben Photoshop CS2 ja voi kuinka olenkaan siitä kiitollinen tänä päivänä. Siitä päivästä asti käytin paljon aikaa photarin kanssa säheltäen ja tutkien sen ominaisuuksia. Piirsin hiirellä kuvia ja manipuloin valokuvia. Jo tuolloin olin hyvä photarin käytössä varsinkin ikäisekseni ja kehityin siinä vauhdilla 

Olin todella kiinnostunut virtuaalikenneleistä ja foorumiroolipeleistä. Halusin luoda myös omia kotisivujani, ja aloin opetella HTML-koodia ja sivujen luomista. Muistaakseni ymmärsin homman jujun hyvinkin nopeasti ja ei kestänyt kauaa kun ensimmäiset kotisivut olivat pystyssä. Niitä on tullutkin tehtyä tässä vuosien varrella niin lukuisia että turha edes yrittää lähteä laskemaan. Joukossa on ollut niin virtuaalikenneleitä, roolipelejä kuin omia taidesivujakin. Kymmenen vuoden aikana olen kehittynyt valtavasti etenkin graafisella puolella ja sivuni näyttävät aina yhä miellyttävämmiltä kokonaisuuksilta. Olen ylpeä itsestäni, kun olen oppinut itse tämän taidon ilman erillisiä kouluja tai kursseja. Näin voin myös sanoa, että kuka tahansa voi oppia, jos löytyy motivaatiota.
Ensimmäinen piirros piirtopöydällä.

Ensimmäisen piirtopöytäni sain syntymäpäivälahjaksi 15-vuotiaana. Pienen pieni Bamboo oli suuri harppaus hiirellä piirtämisestä. Silloin aloin tekemään yhä enemmän taidetta tietokoneella. Saatuani oman kannettavan tietokoneen (Windows 7), sain mahdollisuuden päivittää käyttämääni ohjelmistoa, enkä olisi voinut kuvitellakaan vaihtavani Adoben Photoshop Creative Suitea mihinkään. Myöhemmin kyllä olen kokeillut muita ohjelmia ihan vertailun vuoksi kuten Paint Tool SAIta, mutta photari on se, minkä parhaiten hallitsen.

Nyt 20-vuotiaana, olen kehittynyt huomattavasti piirtämisessä, etenkin tietokoneella. Olen päässyt siihen pisteeseen, missä taidoillani on markkinat. Olenkin tehnyt jo jonkun aikaa tilaustöitä varsinkin ulkomaalaisille asiakkaille. Myös kotisivujen luomistaidolleni on ollut kysyntää ja monet ovat kysyneet minulta apua asian tiimoilta. Eräs ystäväni totesi taannoin oppineensa minulta enemmän viidessä minuutissa kuin kokonaisen oppitunnin aikana oppilaitoksessaan aiheeseen liittyvällä kurssilla. Myös toinen ystäväni on mielenkiinnolla seurannut töitäni ja ihaillut etenkin graafisia ulkoasujani. Pakko myöntää että tuntuu todella hyvältä, kun saa arvostusta itse alaa opiskelevilta näin itseoppineena.

Piirtämisen ja kotisivujen lisäksi olen tutustunut etenkin flashin käyttöön ja animointiin. Käytössäni on ollut Adoben sekä Macromedian ohjelmistoa. Aivan alkuaikoina olin tehnyt lyhyitä animaatioita Adobe ImageReady CS2 avulla. Pääasiassa animaationi ovat olleet frame-by-frame animaatioita, eli jokainen liike on piirretty erikseen. Hiljattain olen tutustunut myös single frame animoimiseen, mutta siitä lisää joskus toiste. Kun ymmärsin haluavani työskennellä videopelien parissa, aloin myös tehdä ensimmäisiä alkeellisia pelejä. Yritin laittaa tähän yhtä niistä mutta en saa sitä onnistumaan. Sen sijaan tässä on yksi animaation pätkä yhteen ekoista projekteistani, joka jäi kesken.

Eri käyttöjärjestelmien käytöstä on ollut minulle paljon hyötyä. Tulen erinomaisesti toimeen niin Windows kuin Mac järjestelmien kanssa, mikä helpottaa esimerkiksi työllistymistä tulevaisuudessa. Tosin graafisella puolella käytössä on melkein poikkeuksetta ne Macit. Olen myös tehnyt töitä painopinnanvalmistajana äitini yrityksessä. Siellä pääsin tutustumaan painokelpoisen materiaalin luomiseen. Ilmoitusten tekemiseen ja totuin tekemään "oikeata" työtä Macilla. Kokemukseni on ollut enemmän kuin kerran hyödyksi, kun jonkun tietokone on reistaillut, opettaja ei ole saanut videotykkiä toimimaan tai jokin muu tietotekniikka ei ole pelittänyt.

Tänä päivänä työskentelen Wacom Bamboo Pen & Touch piirtopöydällä ja käytän pääasiassa ohjelmina Adobe Photoshop CS5 ja Adobe Dreamweaver CS5. Uusin kotisivukokonaisuus, jonka olen luonut alusta alkaen on hiirikasvatukseni sivut, jotka löytyvät täältä. Olen äärimmäisen tyytyväinen sivujen graafiseen ilmeeseen. Minulla on lähes poikkeuksetta jatkuvasti jonossa erilaisia tilaustöitä.

Harjoitus tekee mestarin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti